Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο μου!

Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του κ. Φυλάκη, επιμορφωτή της Β΄φάσης των Τ.Π.Ε., τον οποίο ευχαριστώ!
Ο σκοπός του ιστολογίου αυτού είναι, στην παρούσα στιγμή, η συγκέντρωση ασκήσεων για τους μαθητές, καθώς και διάφορα άρθρα μαθηματικού κυρίως περιεχομένου.

Σύγχρονη Τεχνολογία

Σε αυτή τη σελίδα θα ανεβαίνουν κείμενα και βίντεο σχετικά με την τεχνολογία και την επιστήμη.

Ενέργεια


Aνεμογεννήτρια ισχύος 2 μεγαβάτ εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά, στον Ατλαντικό Ωκεανό πάνω σε ημικαταδυόμενη πλωτή εξέδρα. Τοποθετήθηκε σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων ανοιχτά των ακτών της Αγκουσαντούρα, στη βορειοδυτική Πορτογαλία.

Εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, που ανέλαβε το έργο δήλωσε ότι η ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τη στεριά, όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι.

Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε η Principle Power -μία από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία WindPlus- για την κατασκευή της πλατφόρμας θα μπορούσε, όπως λέει, να εφαρμοστεί και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε υπεράκτιες περιοχές, όπου υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τέτοιες κατασκευές.

«Είναι η ώρα για εκτεταμένες δοκιμές, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα καινοτομιών της Energias de Portugal Αντόνιο Βιντιγκάλ.

Σύμφωνα με τον όμιλο, θα ακολουθήσουν αρκετές εβδομάδες δοκιμών της ημικαταδυόμενης εξέδρας, που θα κορυφωθούν όταν η ανεμογεννήτρια αρχίσει να παράγει ενέργεια σε πλήρη λειτουργία.
(03/12/2011)

Διάστημα 


Στο πρώτο βίντεο που δόθηκε από τη NASA παρουσιάζεται σε animation η πορεία του οχήματος "περιέργεια" προς τον πλανήτη Άρη που ξεκίνησε το Σάββατο.
Ενώ στο δεύτερο βίντεο φαίνεται η ανάλογη πορεία που έκανε το προηγούμενο όχημα στον ίδιο πλανήτη. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η σύγκριση αυτών των δύο προσεγγίσεων στον Άρη.

Σχετικά με την περιέργεια

Νέα προσπάθεια των επιστημόνων να κάνουν το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση του "κόκκινου πλανήτη" ξεκίνησε με την εκτόξευση του Curiosity

Η αμερικανική NASA έστειλε με έναν πύραυλο Atlas-5 το σχεδόν ενός τόνου όχημα (που σημειωτέον είναι πυρηνοκίνητο) σε τροχιά και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την τοποθέτησή του σε πορεία προς τον Αρη.
Το ταξίδι των 566 εκατ. χλμ. θα διαρκέσει περίπου 9 μήνες, με το "ραντεβού" να είναι προς το παρόν κανονισμένο για τις 6 Αυγούστου του 2012.
Για την επόμενη διετία και εφόσον "προσαρειωθεί" επιτυχώς, το αυτοκινούμενο όχημα θα κάνει σειρά μετρήσεων και αναλύσεων δειγμάτων εδάφους, σε έναν κρατήρα διαμέτρου άνω των 150 χλμ., που επελέγη λόγω της μορφολογίας του. Ο κρατήρα Gale εκτιμάται ότι ίσως κάποτε φιλοξενούσε νερό, λόγω κάποιων χαρακτηριστικά διαβρωμένων σημείων του. Στο βαθύτερο σημείο του μάλιστα, μοιάζει σαν να έχουν συγκεντρωθεί τεράστιοι όγκοι ξεραμένης πλέον λάσπης.
Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι σε κάποια σημεία του, το υπέδαφος αποκαλύπτεται κατά στρώματα, στο όρος ύψους 4.800 μέτρων που περικλείει. Παρέχει δηλαδή μία σαφή εικόνα για τη στρωματογραφία διαφορετικών εποχών του πλανήτη. Οι πολύτιμες εικόνες αναμένεται να καταγραφούν με όχι λιγότερες από τις 17 κάμερες και τα 10 ακόμη επιστημονικά όργανα που μεταφέρει η "Περιέργεια".
Οι προηγούμενες προσπάθειες εντοπισμού ιχνών νερού, από τα Spirit και Opportunity, δεν απέδωσαν κάποια οριστική απάντηση. Τώρα, το διπλάσιο σε μήκος και τριπλάσιο σε βάρος Curiosity στρέφει την προσοχή και σε εντοπισμό ιχνών από οργανικές ενώσεις άνθρακα, δομικού στοιχείου της ζωής στον πλανήτη μας.
Πηγή : Έθνος